پاسخ: در دیکشنری کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM هزاران کد موجود است که اکثر آن کدها در صورت نیاز در قالب تایپ 1و 1C و 2 و 2C قرار می گیرند . کمپانی های سازنده دستگاه های تصویربرداری پزشکی الزاما کدهای هدر Header فرمت دایکام DICOM (کدها دارای گروه زوج) را از این دیکشنری انتخاب می نمایند.لطفا به این مورد توجه شود در صورتیکه کد تایپ 3 داشته باشید میتواند جوابی نداشته باشد و صرفا Option به حساب می آید.برای نمونه نام مرکز تصویربرداری تایپ 3 می باشد و در صورتیکه بیمه ها درمانی اعلام نمایند که نام مرکز درمانی باید در قالب کدهای جهانی مشخص گردد ، این کد در قالب تایپ 1 قرار می گیرد و برای نام استیشن محل نصب دستگاه هم همین موضوع صادق می باشد.
https://www.dicomstandard.org/standards/view/data-dictionary
پاسخ: دستگاه های تصویربرداری پزشکی در هنگام راه اندازی با هدف خدمات Filmless ضرورت دارد کدهای تایپ 1 و 1C آن توسط کمپانی ارایه دهنده دستگاه فعال گردد و کدهای تایپ 2 و 2C آن بر اساس دستورالعمل بیمه های درمانی و در صورت ضرورت توسط کارشناسان تصویربرداری پزشکی درمان دانشگاه های علوم پزشکی فعال گردد . لازم به توضیح می باشد که این کدها باید مطابق با کدهای دیکشنری دایکام DICOM باشند. لطفا به این سایت رجوع نمایید. لازم به توضیح می باشد که کدهای جهانی هدر فرمت دایکام قسمت گروه زوج از دیکشنری استفاده می گردد و تمامی کدها موجود در دیکشنری برای 34 گروه کاری مورد استفاده قرار می گیرند.
پاسخ: هر عملکردی برای تصاویر دیجیتال پزشکی دارای فرمت دایکامDICOM در قالب کدها جهانی هدرHeader به تصاویر دایکام DICOM در قالب HL7 متصل می باشند. بنابراین کدها جهانی هدرHeader در تایپ ها 1 و1C و 2 و 2C و 3 از دیکشنری ارایه شده استخراج می گردد. در صورتیکه شرکت ها بیمه درمانی و یا کارشناسان درمان دانشگاه ها علوم پزشکی درخواست عنوان جدیدی بنمایند ، مدیر مرکز درمانی باید معادل آن کد جهانی هدرHeader فرمت دایکام DICOM را از دیکشنری مشخص نماید و از کمپانی ارایه دهنده شرکت بخواهد که آن کدها را فعال نماید.(کدها گروه فرد که شاخص های فنی دستگاه ها تصویربرداری پزشکی را مشخص می نماید و در هنگام نصب و راه اندازی با هدف Filmless مشخص می گردد ، در این دیکشنری موجود نمی باشد و مهندسین فنی و IT ضرورت دارد که این کدهای گروه فرد را از کمپانی ارایه دهنده دستگاه تصویربرداری درخواست نمایند. لازم به توضیح می باشد که این کدها هدر Header گروه فرد برای Troubleshooting بسیار کاربردی می باشند!)
پاسخ: HIPAA = Health Insurance Portability and Accountability Act
نمونه کد های بیمار که ایمنی آن بطور قانونی در ارسال از طریق شبکه جهانی در پروتکل HIPAA باید رعایت گردد. بر اساس تایید سازمان بهداشت جهانی WHO قانون انتقال و پاسخ گويي الکترونيک بيمه سلامت توسط چک لیست ها HIPAA میباشد. برای ارسال تصاویر دیجیتال پزشکی بیمار دارای فرمت دایکام DICOM بر اساس دستورالعمل HIPAA مشخص میکند که چه دادههایی نباید شناسایی شوند و کدام شناسههای باید مستقیم حذف شوند. (در صورتیکه تصاویر با فرمت دایکام DICOM را بخواهید تحت شبکه جهانی وب ارسال نمایید ، HIPAA این 18 آیتم در کد جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM را اجازه ارسال نمی دهد و در صورتیکه بصورت مکتوب از بیمار مجوز داشته داشته باشید می توانید ارسال نمایید.)
پاسخ:
کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM در گروه ها زوج به شرح زیر سازماندهی می شوند:
(این سازماندهی صرفا برای کدهای هدر Header گروه زوج تصاویر دیجیتال دارای فرمت دایکام DICOM می باشد و شامل سازماندهی کدها هدر Header گروه فرد نمی گردد).
نرم افزار نظارتی شرکت های بیمه درمانی برای 34 گروه کاری تدوین گردیده است و برای پرداخت خدمات صورت گرفته در آن مرکز تصویربرداری پزشکی ضرورت دارد شرکت ها بیمه درمانی تصاویر دارای فرمت دایکام DICOM را از آن مرکز تصویربرداری دریافت نموده و سپس با استفاده از نرم افزار نظارتی مربوط به آن گروه کاری و نوع دستگاه تصویربرداری اقدام به مقایسه مقادیر در مقابل کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM با استانداردهای مندرج در آن نرم افزار نظارتی می نماید . (شرکت های بیمه درمانی صرفا کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM دارای گروه زوج را جهت پرداخت خدمات صورت گرفته توسط آن مرکز تصویربرداری مورد ارزیابی قرار می دهند).
قابل توجه مدیران مراکز تصویربرداری پزشکی : برای تغیر کاربری و حذف فیلم رادیولوژی ، ضرورت دارد در اولین مرحله ، تنظیم کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM دستگاه تصویربرداری صورت پذیرد.(شرکت های بیمه درمانی با استفاده از نرم افزار نظارتی ، بر اساس کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام DICOM هزینه خدمات را پرداخت می نمایند).
دستورالعمل وزارت بهداشت برای حذف فیلم رادیولوژی و خدمات تصاویر دیجیتال پزشکی با فرمت دایکام DICOM به هدف Filmless شدن مراکز تصویربرداری پزشکی از سال 1400
پیشنهاد می نمایم برای آشنایی با مبانی تصاویر دیجیتال پزشکی با فرمت دایکام DICOM و کدهای جهانی هدر Header فرمت دایکام به این کتاب رجوع نمایید.